HISTORYTELLERS - Humanity House

Tentoonstelling

overzicht
18.09.20 t/m 31.10.20

HISTORYTELLERS

In deze tentoonstelling delen drie kunstenaars hun familieverhaal uit oorlogstijd. Iedere kunstenaar gaat het gesprek aan met een andere generatie. Omar Imam heeft een levensgroot beeldhouwwerk van een skippybal gemaakt voor zijn dochter. Bright Nshuti dompelt je onder in het verhaal van zijn moeder in een 3D audio-installatie. Steven van Lummel schrijft samen met zijn vader een brief aan zijn opa in een audiovisueel kunstwerk. In de tentoonstelling worden oude verhalen ontdaan van hun mystiek, nieuwe familieverhalen gecreëerd en persoonlijke familiegeschiedenissen ontdekt.

Familieverhalen

Iedere familie koestert haar eigen verhalen. Spannende, grappige, dappere of verdrietige anekdotes die keer op keer worden verteld en gedeeld op verjaardagen en familiebijeenkomsten. Zo vormt de geschiedenis van een familie zich rond feit en fictie.

Familieverhalen uit oorlogstijd laten zich minder makkelijk vertellen. Trauma, verlies en verdriet spelen daarbij vaak een belangrijke rol. Er wordt over gezwegen, heroïsche anekdotes worden uitvergroot, sommige delen worden helemaal weggelaten of vervormd en zo generaties doorgegeven. Wie vertelt de oorlogsverhalen, hoe worden ze gevormd en doorverteld, hoe worden ze ontrafelt?

Space Refugee

Omar Imam (Damascus, Syrië, 1979)

Imam is een Syrische fotograaf en kunstenaar. In zijn werk gebruikt Imam ironie en een conceptuele benadering om te reageren op de gewelddadige situatie in Syrië. Zijn werk balanceert tussen mondaine documenten en totaal onvoorstelbare dromen. Met de levensgrote skippybal geeft hij vorm aan zijn eigen, traumatische verhaal over zijn marteling aan het begin van de Syrië oorlog. Het is een verhaal wat hij niet makkelijk deelt en waar hij zijn kinderen liever niet mee opzadelt. Zijn dochter speelt een belangrijke rol in zijn ervaring wanneer zij tijdens de marteling opduikt in een visioen die eruit ziet als een manga strip zoals hij die kent uit zijn kindertijd.

Mijn opa Guus die Willem heette

Steven van Lummel (Den Haag, Nederland, 1981)

Van Lummel is een oerkunstenaar. Zijn tekeningen, vol sobere, kale, symbool-achtige figuren, doen afwisselend denken aan grottekeningen, graffiti en hiërogliefen. Hij zoekt naar wat kunstenaars overal ter wereld met elkaar verbindt: een diepgeworteld verlangen zich uit te drukken in hoogstpersoonlijke beelden met een universele zeggingskracht. Voor HISTORYTELLERS duikt hij in het verhaal van zijn opa die tijdens de tweede wereldoorlog een verzetsploeg in Den Haag leidde. In de familie werd er nauwelijks over deze geschiedenis gesproken. Van Lummel opent samen met zijn vader het archief en gaat in gesprek over de geschiedenis van zijn opa, en wat er allemaal niet besproken is in de afgelopen 75 jaar.

Storybooth

Bright Nshuti (Kiruri, Rwanda, 1993)

Als producent en event organisator staan audio en geluid voor Nshuti centraal in het overbrengen van zijn boodschap. In deze tentoonstelling zet Nshuti de eerste stappen in het vastleggen en doorvertellen van zijn familiegeschiedenis. Hij tekent het eerste verhaal op, een ode aan zijn moeder en aan de rol die zij speelde in het veilig stellen van zijn toekomst. Eerst door hem te redden van het dreigende gevaar van de genocide, later door haar thuisland te verlaten en in Nederland een nieuw bestaan te beginnen. Nshuti vertelt het verhaal in de vorm van een audio-installatie.

75 jaar VN in 75 verhalen
De verhalen van deze tentoonstelling maken deel uit van het project 75 jaar VN in 75 verhalen. Op 24 oktober is het 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties werd opgericht. We staan hierbij stil met 75 persoonlijke verhalen, perspectieven en getuigenissen. Deze zijn te lezen en te beluisteren op 75jaarvn.vrijheid.nl en in de tentoonstelling 75 jaar VN in 75 verhalen buiten op het Lange Voorhout in Den Haag. Te zien van 17 oktober t/m 29 november.

Openingstijden

  • gesloten
  • gesloten

Over de makers