Kakuma vluchtelingenkamp is in 1992 opgezet voor de opvang van vluchtelingen uit het toenmalige zuiden van Soedan. Kakuma betekent ‘nergens’ in het Swahili en ligt dan ook in een afgelegen gebied in het noordwesten van Kenia. Momenteel worden er meer dan 100.000 vluchtelingen opgevangen, het merendeel afkomstig uit Somalië en Zuid-Soedan. De levensomstandigheden zijn zwaar. Het hete klimaat, de droogte en het gebrek aan water en voedsel maken het leven niet makkelijk. Ook is de veiligheid niet gegarandeerd, regelmatig vinden er overvallen plaats in het vluchtelingenkamp. Wat betekent dat voor de bewoners en hoe ziet het dagelijks leven er uit in Kakuma?
Fotograaf Goedele Monnens en journalist Clemy de Rooy reisden in 2011 naar Kenia en legde het dagelijkse leven vast in vluchtelingenkamp Kakuma, dat meer een stad is geworden. Het resultaat is een tijdelijke tentoonstelling die te zien is in het Humanity House. De foto’s nemen ons mee naar de lokale markt, een internetcafé, de kerk, spelende kinderen. En ze nemen ons mee naar binnen, in de huizen. De fototentoonstelling laat de moeilijkheden van het dagelijks leven zien. Maar vooral laat het de kracht en de creativiteit zien van haar bewoners.
Uitgenodigde vluchtelingen
De fototentoonstelling toont een deel van het leven dat uitgenodigde vluchtelingen hadden voordat ze naar Nederland kwamen. Hiermee hopen de makers bij te dragen aan meer begrip en draagvlak voor deze vluchtelingen. Ook willen de makers een realistisch beeld geven van het leven in grote vluchtelingenkampen als Kakuma, waar vluchtelinge niet in tenten leven maar in huizen. Kinderen gewoon gaan naar school gaan en mensen op allerlei manieren geld proberen te verdienen om een leven op te bouwen.