Van de papavervelden in Afghanistan naar de achterbuurten van Londen: Poppy volgt de route van de internationale heroïnehandel van Oost naar West. Robert Knoth en Antoinette de Jong volgen het spoor van heroïne en tonen zo de schaduwzijde van de globalisering. Hun reis begint in Afghanistan en neemt ons mee naar Centraal-Azië, de Balkan, Somalië en Engeland. De tentoonstelling Poppy laat zien hoe de papaverbloem een web van chaos, geweld en vernietiging creëert.
Een spoor van heroïne
Knoth en De Jong beginnen dit project in 1993 in Afghanistan, een jaar nadat de religieuze moedjahedien aan de macht komen. Tot aan 2011 reist het duo van de kleurrijke papavervelden in Afghanistan naar de drugsscene en het nachtleven in Oekraïne en via jonge Oezbeekse prostituees naar mannelijke gevangenen met aids in Kirgistan.
Poppy – In het spoor van de Afghaanse heroïne volgt het spoor van heroïne en voert langs de Albanese maffia, de armoede en werkloosheid in Kosovo en de witwaspraktijken in Dubai. Wat begint als een mooie bloem, eindigt bij de drugsdealers in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Audiovisuele reis door de wereld
Een belangrijk onderdeel van Poppy – In het spoor van de Afghaanse heroïne is de audiovisuele installatie, als doorlopende voorstelling te zien in het Humanity House. De audiovisuele reis brengt de tentoonstelling tot leven door fotografie te combineren met video en geluid en duurt 45 minuten. De bezoeker van de tentoonstelling wordt in hoog tempo meegevoerd in de lange tocht en ondervindt de schokkende schaduwzijde van de mondialisering.