Zevenentwintig jaar geleden stapte Joost van den Broek op een bus, op weg naar de oorlog in voormalig Joegoslavië. Daar, op een plek waar mededogen niet meer bestond, kijkt de jonge fotograaf voor het eerst in de ontheemde ogen van vluchtelingen.
“Ze lag heel stil op een matrasje, een deken over haar heen. Ze leek op mijn oma. Ik keek haar aan en wist dat er niets meer was dat ik kon doen. Al reisde ik de hele wereld over, ik zou haar niet kunnen redden. Het was de eerste keer dat ik iemand in de ogen keek die zou sterven.”
In een roes drukt de fotograaf op de knop van zijn camera, maar in Nederland verdwijnt de foto een kwart eeuw in een doos. Weggestopt, net als zijn pijn. De ontmoeting met de oude vrouw bezorgt hem een trauma, weet hij nu, maar zorgt er óók voor dat hij de verhalen van vluchtelingen en asielzoekers jarenlang vastlegt in aangrijpende, wonderschone beelden.
Op uitnodiging van VluchtelingenWerk Nederland dook Joost van den Broek zijn archief in. Honderden foto’s bekeek hij, bijna 25 jaar fotografie over vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Samen met VluchtelingenWerk koos hij 16 beelden uit voor de expositie ‘Zachte ogen’.
Bezoekersinformatie ‘Zachte Ogen’
Onze tijdelijke tentoonstellingen zijn altijd gratis te bezoeken. Kijk voor de overige tarieven van ons museum bij de Praktische Info.